Başakşehir Living Lab

Başakşehir Belediyesi, dünyada 340 kadar olan Living Lab labaratuarlarının Türkiye’deki ilk ayağını hayata geçirdi. Başakşehir Living Lab kapsamında Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi binası faaliyete başladı.

Living Lab nedir?

living labLiving Lab, teknolojiyi vatandaşla buluşturma amacıyla kurulan labaratuarlardır. Var olan teknolojilerin vatandaşa ulaşımı için çalışmalar bu ortamda yapılmakta.

Living lab adı verilen açık laboratuarlar aracılığıyla teknoloji, akıllı şehircilik ve inovasyon alanlarında girişimcilerin desteklenmesini; şehir yönetiminde teknolojik, hızlı, akıllı ve yeni yöntemler geliştirilmesini sağlıyor.

Bu labaratuarda şehir yönetimi odaklı teknolojik projeler başta olmak üzere bir çok inovasyon projesi hayata geçiyor. Kısaca Living Lab, akıllı şehircilik konularına odaklanmış bir kuluçka ve teknopark merkezidir diyebiliriz.

Başakşehir Living Lab

Başakşehir Living Lab binası girişimciler ve proje geliştiricileri için tam donanımlı hazırlandı. 1 Gb fiber internet altyapısına sahip merkez, Gold seviyede LEED Yeşil bina sertifikasına sahip.

Bilişim teknolojileri ve tasarım konularında projeleri olan girişimciler, projelerinin onaylanması durumunda Başakşehir Living Lab’ın bir çok imkanınından ücretsiz faydalanabiliyor. Kendilerine ayrılan proje alanlarında projelerini geliştirebiliyorlar.

Başakşehir living Lab

Kullanıcı Deneyim Merkezi

Living Lab Kullanıcı Deneyim Merkezi, yeni geliştirilen ürün ve hizmetlerin kullanıcılar veya iş ortakları ile uygulamalı olarak paylaşıldığı ortamdır. Geri bildirimler ile süreç beslenerek projelerin gelişimi amaçlanmaktadır. Kullanıcı Deneyim Merkezi’nde Showroom alanı dışında seminer salonu ve 3 boyutlu yazıcıların bulunduğu tasarım deneyim alanı da bulunmaktadır.

Incubator – Kuluçka merkezi

Kuluçka merkezi, yaratıcı fikir sahiplerinin geliştirme yapmalarına imkan sağlayacak, gerekli her türlü donanım, yazılım ve ekipmanın bulunduğu ofis ve atölye ortamıdır. Açık ofis şeklinde tasarlanmış çalışma alanı dışında elektronik laboratuvarı, tasarım fabrikası, konferans salonu, çalıştay ve toplantı odaları yer almaktadır.

Sosyal Alan

Sosyal alan binanın çatı katında yeşil bir alan olarak oluşturulmuştur. Çalışanların yeme, içme ve sosyal organizasyonlar amaçlı kullanılmaktadır. Boş vakitleri geçirmenin yanı sıra farklı girişimcilerin sosyalleşmesi ve fikir paylaşımı için keyifli bir ortam yaratılmıştır.

Başakşehir Belediyesi Living Lab binası

Başakşehir Belediyesi ve Living Lab

Başakşehir Belediyesi, Living Lab için üç öncelikli konu seçti:

  1. İletişim teknolojileri
  2. Temiz çevre teknolojileri
  3. Temiz enerji

Bu üç konu üzerine inovasyon ve akıllı şehircilik çalışmaları Living Lab kapsamında geliştirilecek.

Örneğin çöplerin sağlıklı şekilde kaldırılması için akıllı çöp toplama sistemi geliştirilmiş. Daha fazla sayıda insanın çöpü daha az maliyetle toplayabiliyor. Akıllı sistem sayesinde konteynırlardaki doluluk oranlarını merkezden görülebiliyor.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nin Living Lab’da geliştirdikleri maket uçakları insansız hava uçağı olarak kullanmaya karar verildi. İnsansız hava uçakları sayesinde zabıta ekipleri ilçede çok daha geniş alanlarda etkili çalışmalar yapabilecek.

Kurak yaz dönemlerinde Belediyeler, yeşil alanların sulanmasında fedakârlık etmek zorunda kalabiliyor. Kullanılmış suları tekrar geri dönüştürerek yeşil alanların sulanmasında kullanılabiliyor. Böylelikle su israfını da önleniyor.

Başakşehir Belediyesi Living Lab’da siz de projenizle yer alabilirsiniz. Bunun için Living Lab‘ın web sitesine girip ilgili konularda girişim başvurusu yapmanız gerekiyor.

 

 

Başaksehir Living Lab ile Akıllı Şehircilik
Etiketlendi: